Ktorá potravina mi po nákupe vydrží dlhšie a ktorá nie?

Každý sme zvyknutý na nákupy. Vždy niečo potrebujeme. Ale komu sa chce ísť do obchodu každý deň? Veď to nie je nutné nie? Áno nie je. Treba len vedieť, čo sa nepokazí a čo treba kupovať v malom množstve. A dôležitá upomienka je aj tá, že s prázdnym žalúdkom sa tam nechodí, pretože potom kúpite aj to, čo vôbec nepotrebujete a peniažky sa kotúľajú jedna radosť.Zelenina v košíku.jpg

  • Čerstvosť
    Tu ide o tie pokrmy, ktoré je najlepšie doplňovať v malom množstve a v krátkych intervaloch. Tak každý druhý deň, alebo na základe toho, čo by ste zahryzli na obed, či večeru. Jedná sa o pečivo, pri ktorom je podstatná jeho čerstvosť kvôli vláknine. Ovocie si kupujte len to sezónne, to je najzdravšie a taktiež si premyslite, či to množstvo skonzumujete do troch až štyroch dní. Pri zelenine platí to isté. Čerstvé ryby sú najlepšie z jarmoku a najlepšie je, keď ju pripravíte do dvoch dní. A taktiež aj mäso. Keď si ho kúpite čerstvé bola by škoda nechať ho zamrazovať a kaziť tú jedinečnosť neodstátej chuti.
  • Dva týždne
    Tu máme veci, ktoré ten týždeň či dva vydržia aj bez vašej pozornosti. Jedná sa o syry či jogurty, tvaroh, kefíry, mlieko, acidká, smotany, šunka, vajcia či tofu.
  • Zásobné
    Sem zaradujeme tie, čo vydržia aj keď na nich zabudnete. Také sušené ovocie či bylinky sa nepokazia snáď nikdy. Taktiež aj rôzne oleje a semiačka. Mrazené je taktiež trvanlivé, či už ide o zeleninu alebo nejaký druh mäsa. Proteínové tyčinky, ovsené vločky, cestoviny, plechovky a konzervy či ryby v oleji. Toto všetko na vás počká aj mesiac.

Paradajky na trhu.jpg
A pre tých čo rady zabúdajú prečo prišli a nakúpia všetko, len nie to čo im chýba. Existuje niečo ako nákupný zoznam, ktorý vám rád pripomenie, čo doma nemáte  a bez čoho sa nemáte ani vracať. A nezabudnite, že doniesť si vlastnú tašku je na nezaplatenie a pre našu zem je to obrovský krok k jej znovu uzdraveniu.

Author: