Budeme vyrábať jedlo len zo vzduchu, vody a elektriny? Pokrok vo vede nám to umožní.

Sci-fi je už skutočnosťou! Budúcnosť nového spôsobu stravovania sa začala. To, o čom hovorím, je produkt s názvom Solein, s ktorým prišli fínski startupisti. Podaril sa im husársky kúsok, vyrobili jedlo len z vody, vzduchu a elektriny. Postup výroby tohto jedla je maximálne šetrný k životnému prostrediu a navyše je obsahuje veľké množstvo proteínov.Jedna z foriem potravy.jpg
 
Jedlo podobné múke
Soleinmôžeme nazvať najšetrnejším jedlom na svete, ktoré obsahuje proteíny. Jeho výroba je založená na jednoduchom princípe: do vody pustíme elektrinu, v nej sa uvoľnia bublinky, čo je znakom prítomnosti oxidu uhličitého a vodíka, potom do vody vložíte živé mikróby, také, ktoré sa živia týmito plynmi. Tie vyprodukujú Solein, látku, ktorá sa po vysušení pomelie. Tento proces sa nazýva fermentácia, známy je aj pri varení piva. Vysušený Solein má chuť aj výzor ako pšeničná múka a obsah proteínov v ňom je až 50%. Je vhodné ho konzumovať tiež pri kadejakých diétach.
 
Žiadna distribúcia, nijaké náklady
Tento druh jedla je úplne odlišný od doposiaľ známych produktov na trhu. Jeho výroba si nevyžaduje žiadne poľnohospodárstvo a pripraviť z neho dokážete neskutočné množstvo pokrmov. Proces, pri ktorom dochádza k vzniku kalórií, je neskutočne jednoduchý a výsledný objem produktu môžete podľa potreby prispôsobovať. Toto je základ pre skutočnosť, že jedlo sa bude dať vyrábať kdekoľvek a nebude potrebná jeho distribúcia do vzdialených miest. Navyše, jeho výroba je až takmer stokrát ekologickejšia ako pri mäse alebo zelenine. Je známe, že mäso je zdrojom proteínov, preto je v našom jedálničku také dôležité, no podobné vlastnosti má aj tento nový produkt, ale s tým rozdielom, že pri jeho výrobe spotrebujete oveľa menej energie a celkových zdrojov.Budúcnosť je blízko.jpg
 
Solar Foods predpokladá, že v horizonte 20 rokov sa trend súčasného spôsobu výroby proteínov zmení, pretože treba začať premýšľať nad inými zdrojmi potravy ako doposiaľ. Firma si stanovila cieľ, že v roku 2022 bude produkovať 2 miliardy pokrmov ročne. Držíme palce, aby sa to podarilo.

Author: